YOGA NIDRA
Enige jaren geleden heb ik de kindermeditatiedocent opleiding gevolgd. Daarin kwam ik in aanraking met Yoga Nidra. Ik wist niet dat dit je zoveel energie kan geven. Het is een diepe meditatie, waarbij diepere lagen in ons brein tot rust komen. Ik krijg er altijd weer inspiratie en ontspanning van. Ik geef Yoga Nidra samen met een klankschalen meditatie, omdat ik dit een mooie combinatie vind en men helemaal tot ontspanning komt. Zie Lesrooster
Wat is Yoga Nidra eigenlijk?
Het is een vorm van yoga die je in een diepe staat van ontspanning brengt. Soms zelfs in trance. Dat terwijl je de hele les heerlijk warm onder een dekentje ligt. Hoe dit precies werkt en waarom het zo heilzaam is (zeker voor slechte slapers!) vroegen we aan Yoga Nidra teacher Suze Retera.
Dit is waarom iedereen aan Yoga Nidra zou moeten doen:
Wat is Yoga Nidra?
Suze: Yoga Nidra is een vorm van diepe meditatie en ontspanning waarbij je liggend een stem volgt die je door een gestructureerde meditatie heen praat. Het doel? Een moeiteloze staat van zijn en een hoger bewustzijn bereiken. Het is dan ook niet een actieve practice of techniek die je moet leren of oefenen, iedereen kan het! Letterlijk vertaald betekent Yoga Nidra ‘yoga slaap’ of ’slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Via Yoga Nidra bereik je een diepe, droomloze slaap met een spoor van bewustzijn en verbinding met je omgeving. Door de diepe ontspanning ontstaan theta en delta hersengolven, bereik je een trance-staat waarin ervaringen en fragmenten van herinneringen worden verwerkt, de spierspanning en stress in het lichaam afneemt en de bloeddruk en hartslag daalt. Dit heeft een zeer helende werking op lichaam en geest.
Wat doe je als docent tijdens het geven van Yoga Nidra?
Suze: De docent laat je eerst ontspannen waarna, afhankelijk van de stijl van Yoga Nidra, je contact maakt met je sankalpa – wat vrij vertaald intentie of hartenwens betekent. Daarna word je door een rotatie door het lichaam begeleidt wat ervoor zorgt dat je diep ontspant en mogelijk een staat van trance bereikt. Het thema van de Nidra kan verschillen en gekozen worden gebaseerd op de behoefte of klachten van de student. Denk hierbij aan Nidra’s voor het stimuleren van creativiteit, loslaten van trauma, slapeloosheid, depressie of diepe ontspanning. Het thema loopt als een rode draad door de Nidra en komt na de lichaamsrotatie aan bod in de visualisaties en het introduceren van tegenstellingen: zoals warm en koud of licht en zwaar, gespannen en ontspannen. Hierdoor wordt het rationele brein nog meer buiten spel gezet, verdiept de trance en worden de tegenstellingen samen gebracht wat de neurologische paden in de hersenen kan veranderen. Vervolgens brengt de docent je terug naar je ademhaling, je sankalpa en langzaam terug naar een wakkere staat waarna de Yoga Nidra wordt afgerond.
Bron: Holistik
Voor meer informatie of opgave: Contact